sobota 20. února 2016

Chorvatsko - Pula

Pula: Řím Chorvatska



   Já vím, teď si asi říkáte: "Pane Bože, to snad bude další z hromady článků o dovolené v Chorvatsku???!!!" Svým způsobem máte pravdu. Ano, je to článek o naší dovolené v tolik profláklém Chorvatsku. Nicméně, nehodlám Vám tady popisovat cokoli o tom, jak jsme se váleli na pláži, sesmahli se na sluníčku a topili se v moři, které je fakt slané... nic takového.

   Moje manželka, přestože moře miluje, nikdy nebyla v Chorvatsku. Já jsem tam sice byl, ale nejsem zrovna ten typ, kterého by bavilo jet se slunit k moři. Proto jsme dovolenou pojali ne úplně tradičně. Chtěli jsme poznat něco nového, trošku se seznámit s historií apod. Při výběru lokality mi padla do oka na poloostrově Istrie nacházející se malá obec Premantura, poblíž které je historické město Pula.


   Poprvé byla osídlena v 1. století před naším letopočtem Římany a podle toho také vypadá její historické centrum. Asi nejzajímavější historickou památkou je Římský amfiteátr, který je krásně zachovalý a výrazně připomíná slavné Koloseum v Římě. Jedná se také o druhý největší amfiteátr svého druhu na světě. Konají se v něm tradičně koncerty a různá divadelní vystoupení. Nejzajímavěji vypadá v noci, ale i ve dne krásně zapadá do přilehlého parku. 

   



   Krásnou památkou je další stavba z doby římského impéria. Augustův chrám se nachází na náměstí zvaném jednoduše Forum a dnes jsou v něm vystaveny starověké kamenné a bronzové sochy. Samotné náměstí působí antickou atmosférou, přičemž jsou do něj citlivě zasazeny moderní restaurace i turistické informační centrum. 




   Po cestě směrem od Fora k místnímu tržišti, kde si můžete koupit čerstvé ovoce, zeleninu, sýry a různé další speciality jako zavařené chobotničky apod., procházíte tzv. Zlatou bránou. Ve skutečnosti jde o Sergiův vítězný oblouk, který se nedá zahanbit jinými klasickými vítěznými oblouky z antiky. Nad městem se hrdě tyčí vojenská pevnost, kam Vás za menší vstupné pustí, ale okolní příkopy si můžete projít i sami. Pula je hojně osázena různými krásně vyzdobenými kostely. Zkrátka, kdo se v Chorvatsku nechce jenom válet na pláži, Pulu musí vidět.

 


 Díky všem, kteří dočetli až sem...




2 komentáře:

  1. Musím uznat, že naprosto překrásné fotky! O tomto městě už jsem několikrát slyšela, ale bohužel se mi ještě nikdy nepoštěstilo se tam podívat. Možná až se příští rok zase vydáme do Chorvatska. Letos to bohužel nevyšlo, tak snad příští rok.

    OdpovědětVymazat
  2. V Pule jsem byla jednou v životě a je to opravdu nádherné místo. Ale to se dá říct o Chorvatsku celkově. Letos se tam po snad 5 letech opět chystáme, tak se na to už teď těším. Jen tak mimochodem, kdyby náhodou někdo vyrážel autem, stejně jako my (jako že určitě ano), tak tady mají pár užitečných tipů na cestu.

    OdpovědětVymazat